Липсата на сън прибавя по 1 кг седмично към осанката ни

2013-03-13 19:50:00
Липсата на сън прибавя по 1 кг седмично към осанката ни
Снимка: sxc.hu

Липсата на сън води до прибавянето на около един килограм към осанката ни седмично, смятат американски учени, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

За да стигнат до това заключение, специалисти от университета “Boulder” в Колорадо провели двуседмичен експеримент с участието на 16 възрастни. През първите три дни всички имали на разположение по 9 часа за сън на денонощие и приемали точно толкова калории, колкото са им необходими, за да запазят теглото си.

 

 

През следващите пет дни участниците в експеримента били разделени в две групи – едните трябвало да спят само по 5 часа на ден, а другите – по 9. Всички получавали по-големи порции храна в сравнение с предните дни и освен това имали на разположение допълнителни лакомства за междинни закуски, като кисело мляко, сладолед и чипс.

 

След изтичането и на този период, участниците в експеримента сменили групите си, като условията, на които били подложени, останали същите.

 

Учените установили, че когато спят по-малко, хората приемат с около 6% повече калории. Те закусват по-малко, но ядат повече в продължение на целия ден. Освен това липсата на сън кара хората да консумират повече вредни храни.

 

Специалистите изчислили, че липсата на сън и спането по не повече от 5 часа на денонощие водят до качването средно на около един килограм седмично. Затова, ако искате да сте слаби, хубаво е да се стараете да се наспивате добре.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
FasterBeach
преди 11 години

Пф, де да беше така..


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия